Először ezt olvasd el!

Ez a blog az imádság technikájáról szól. Praktikus segítséget akar nyújtani azoknak, akik az imádság útját keresik, hogy a személyes Istennel találkozzanak. Fontos tudnod, hogy mivel blog, a legfrissebb bejegyzés van legfelül, ezért, ha most érkeztél, talán érdemesebb alulról kezdened. A bejegyzések nem mindig szerkesztetten követik egymást, ha mégis egy témát járok körül, azt jelzem.

Figyelj rá, hogy egy ilyen blog esetében nagyon reális annak a veszélye, hogy túlzottan az imádság technikájára kezdesz koncentrálni. Lassan kialakulhat benned a hozzáállás, hogy igazából a cél az, hogy jól megtanuld a technikát. Csakhogy nem ez a cél. A cél: Isten. Ebben különbözik a keresztény imádság a jógától, a keleti meditációtól, és minden mástól. Nem fog működni az ima csak azért, mert jól csinálod. Szükség van Isten kegyelmére, aki válaszol az imádra. Nem kényszerítheted ki a válaszát, de előkészítheted a szíved, hogy képes legyél meghallani. A keresztény imádság célja tehát, hogy kapcsolatot vegyen fel egy élő és önálló személlyel, Istennel. Ezért ha úgy érzed, hogy túlzottan a technikára koncentrálsz, esetleg elkeserítenek a nehézségek, egy ponton tudnod kell elengedni mindent, amit addig megtanultál. Ha akadályoz a technika, akkor engedd el az érzést, hogy jól akarod csinálni, csak egyszerűen figyelj Istenre. Az imádságban Ő az igazi vezetőd. Hiszen nem csak te keresed az utat Őhozzá, hanem Ő is tehozzád. Még egyszer hangsúlyozom: ne a módszer tökéletesítése legyen a célod, hanem maga Isten.

Ne feledd: az imádság - vállalás. Döntened kell, hogy fontos-e számodra. Ha igen, minden bizonnyal minden nap le kell mondanod valami másról, hogy azt az időt az imára szánd. Magától és véletlenül nem fog történni semmi. De ha hűségesen kitartasz, tapasztalni fogod Isten kegyelmének kiáradását az életedre. A bűn hatalma fokozatosan megtörik, a kísértések gyengülnek, és lassan megkülönböztetés nélkül tudsz majd szeretni.

Keresd tehát Istent, ne legyen semmi sem fontosabb az életedben ennél! Mert csak azok találják meg, akik igazán keresik őt.

2011. március 5.

Az imádság fajtái 1.
Egy felosztás szerint az imádság lehet: hálaadó, dicsőítő, kérő, bűnbánó, közbenjáró.
  1. Hálát adhatsz mindenért, amit Istentől kaptál. Ez az ima segít, hogy őszintén állj meg Teremtőd előtt. Sokan vannak ugyanis, akik abba az önámításba esnek, hogy bármit is a maguk erejének köszönhetnek az életükben, nem pedig Isten kegyelmének. Természetesen nem akarom azt mondani, hogy aki így gondolkodik semmit nem tett le az asztalra, viszont bele kéne gondolnia: kitől kapta emberi erejét, szabad akaratát, testi egészségét? Ki tartja életben, hogy mindazt végbevigye, amire oly büszke? Ki élhetne akár csak egy másodpercig is, ha Isten nem akarná a létezését? Hálát adhatsz tehát azért, hogy Isten mennyi jóval halmozott el téged.
  2. A dicsőítés rokon a hálaadással, de van egy nagyon lényegi különbség a kettő között: a dicsőítő ima teljesen szabadon és érdek nélkül dicsőíti az Istent. Nem azért, amit kapott, és nem annak a reményében, amit kapni szeretne, hanem a dicsőítő ima az Isten nagyságával találkozó lélek szerető rajongásából fakad. A dicsőítés nagyon alkalmas arra, hogy elmerülj benne, és ne törődj semmi mással, csak Isten jelenlétével.
  3. A kérő imádság a hit útjának elején nagyon gyakori, később azonban a lélek azt gondolhatja, hogy haszontalan, hiszen Isten így is bőkezűen ajándékozza az őt szeretőket. Te azonban ne gondold ezt. Bár Isten mindent tud, szereti, ha bizalommal fordulunk hozzá, és a kérő imádsággal elismerjük, hogy minden az övé, magunktól semmit nem várhatunk.
  4. A bűnbánó imádság legyen minden esti gyakorlatod. Itt is fontos tudnod, hogy nem Istennek van szüksége bűnbánatodra, hanem neked, hogy lásd: a napodban hol voltak azok a pontok, amikor Isten ellen döntöttél, elutasítottad az ő szeretetét. Az este alkalmas arra, hogy ezekre visszagondolva jóvá tedd hibádat, és újra Isten mellett dönts.
  5. A közbenjáró ima az, amit ma nagyon sokan elfelejtenek. Pedig hányszor tapasztaltam magam is, hogy egy-egy nehéz helyzetben mennyire bőségesen túláradt a kegyelem, pusztán azért, mert állhatatosan közbenjártunk valakiért. Emberek térnek meg Istenhez, vagy éppen gyógyulnak meg gyógyíthatatlannak vélt betegségeikből. Nyugodtan kérdezd Istentől minden nap, hogy kinek van szüksége imádságaidra, és utána imádkozz azért, akit Isten a szívedbe helyez. Ez gyakran nagyon egyszerűen történik: a reggeli imádságomban amint felteszem ezt a kérdést, teljesen egyértelműen egy név visszhangzik a szívemben. Aznap érte különösen is imádkozom.
Jó az, ha a napi imaéletedben az imádságnak mindezen öt fajtája helyet kap. A kérő, közbenjáró, dicsőítő imádságok inkább reggel, a hálaadó, bűnbánó inkább este.